Hoofdmenu

Recepten die ik graag maak

Op deze pagina wil ik graag recepten delen die ik graag thuis maak. Ik vind het leuk om dingen te maken van de basis af aan. Dus meel, suiker en boter, niet kant en klaar uit een pakje. Kijk gerust rond en maak er eens een paar van. Gegarandeerd lekker en een succes en vergeet niet .... blunderen is leerzaam!

Magnetron fudge

Een van de favorieten van mij gezin is de fundge van pappa.

Boodschappenbriefje:

 • 110 gram ongezouten roomboter
 • 1 blikje gecondenseerde melk, bijvoorbeeld van Frieschevlag
 • 1/2 liter witte, gele of bruine basterdsuiker naar keuze
 • 5 ml vanille aroma
 • magnetronbestendige kan van 2 liter
 • roerlepel liefst met gat
 • bakje om de fudge in uit te storten, ongeveer 30cmx20cmx5cm (LxBxH)
 • velletje bakpapier

Bereidingswijze:

Tijd: ongeveer 30 minuten.

Bekleed het bakje binnenin met bakpapier, ik gebruik altijd een klein beetje boter om het papier te laten plakken in het bakje

Doe de boter in bloken gesneden, de basterdsuiker en de gecondenseerde melk in de kan en zet deze voor 2 1/2 minuut in de magnetron op vol vermogen. Roer daarna het geheel goed door elkaar, net zo lang totdat de boter met de gecondenseerde melk zijn opgenomen en het een mooie egale massa heeft gevormd met de basterdsuiker.

Wrijf een rand van ongeveer 2 cm boter aan de binnenkand van de kan rond de opening. Het mengsel gaat straks behoorlijk schuimen tijdens het koken en je wilt de magnetron niet onder dit plakkerige goedje hebben. Dit randje boter voorkomt niet dat het gaat overkoken maar het geeft je net wat meer tijd om in te grijpen.

Zet nu de kan terug in de magnetron voor 10 minuten op vol vermogen en roer met een interval van 2 minuten het geheel telkens goed door. Als het wil overkoken kun je het ook even doorroeren om het wat af te koelen.

Let op!: Het mengsel wordt behoorlijk warm, pas dus op dat je je niet verbrand!.

Wanneer de 10 minuten kooktijd voorbij zijn kun je de vanille aroma toevoegen en het daarna nogmaals goed doorroeren. Dit is eventueel ook het moment om rozijnen, noten of andere zaken naar wens toe te voegen.
Stort het mengsel daarna uit in het bakje bekleed met bakpapier en laat het zo'n 5 tot 10 minuten afkoelen, het is de bedoeling dat het dusdanig dik wordt dat het niet meer vloeit maar nog wel te snijden is.
Stort de inhoud van het bakje uit op een snijplank, verwijder het bakpapier en snij de fudge in blokjes en laat deze goed afkoelen.

Zelf doe ik, nadat de fudge is afgekoeld, de blokjes in een weckpot en zet ze in de keuken in de buffetkast. Meestal halen ze dan het eind van de week niet. ;-)

Tip: Je kunt natuurlijk ook creatief zijn en de fudge uitstorten in een siliconen bonbon vorm, leuk met kerst, pasen of sinterklaas. Zorg wel dat je voldoende vormen beschikbaar hebt.

Variaties:

 • Bruinesuiker met rum (aroma) en rozijnen
 • In laagjes met koek, fudge en chocolade
 • Met een borrelglaasje Tia Maria of Amaretto likeur er door


Artikel aangepast op: 22-10-2015 21:54.

Index